Sever - odlomak iz knjige

 

"Trebalo je da odem na sever, a on je ostajao na Ostrvu. Nismo se hteli opraštati, ionako smo bili JEDNO! Kako sebi reći – zbogom?

Stajao je na molu, skoro ispred svoje kuće. More, naša prva spona. Pored njega sam bila mirna. Držala sam ga za ruku koja zna svaku moju boru, svaki ispucali kapilar, svaku neravninu na glatkoj koži… kojoj sam bila klavijatura. Poznato-nepoznata. Stezao je i popuštao stisak oko mojih prstiju.

– Mazo, bićeš dobra?

Gledao je ispred sebe, daleko, prema pučini. Pitanje je odavalo svu njegovu nesigurnost, potrebu da ga zaštitim, uzmem u naručje i tiho umirujem...da ne dođem u iskušenje da proverim sve to čemu me je naučio, sada, ovde…

– Pogledaj me – kažem mu i stanem ispred njega. Plavosivi bljesak! Svetlost po celoj površini mora oko nas! Tuga koju nikada pre nisam ni naslutila, a kamoli osetila!

– Tvoja sam dok sam živa. Mislim da to znaš.

– Znam, ali sada si tako puna sebe, kao magnet si, ko ti može odoleti, vladarice vasione?!

– Ti si moj guru! Sećašse da si samo desetak dana posle prvih napisanih poruka rekao da ćeš biti moj seks-guru? Klimnuo je glavom. I nasmešio se. Isto smo mislili. Koliko je samo radosti, snage, znoja i izdržljivosti potrošio da me nauči da budem ono što sam sada! Onda me je zagrlio. Opet taj osećaj da nestajem, da se rastapam, valovi požude pokrenuše se iz male karlice.

– Neću moći otići, šaputala sam, grcajući. A ako ostanem, to više neće biti TO! Moramo pustiti vreme među nas. Moramo pospremiti fajlove u našim glavama. Napraviti selekciju.

Stezao me je sve jače. Za ovim sam žudela celi svoj život! Da me neko ne može pustiti od sebe! Trajekt se oglasio prvi put. Vozila su počela lagano kliziti unutra. Prepustila sam se zagrljaju čoveka svog života! Kad bih sada umrla, ne bih se bojala niti bi mi bilo žao! Znala sam i zašto: proživela sam i doživela sve što jedan život treba da pruži! U drugoj polovini svog života došla sam do same njegove srži, shvatila sebe, ispravila sebe, zavolela se do beskonačnosti. I to sve zahvaljujući ovom nemirnom duhu koji se nikada nije, niti će se moći zadovoljiti onim što ima, dokle je stigao. Znam da će biti još žena u njegovom životu, starih i novih, ali isto tako znam da će mene videti u svima njima i šaputati im moje ime!"

Odlomci iz knjige